Wat doe je als DJ?

Een DJ draait de muziek op een feest, een club, evenement of festival. Het is de taak van de DJ om het feest gaande te houden en de muziek strak aan elkaar te mixen.

Hierbij is het ook belangrijk de reactie van het publiek in de gaten te houden. Stoppen ze met dansen? Tijd voor meer energie of een hitje!

Veel mensen denken onterecht dat een dj ‘maar aan wat knopjes draait’. Technisch gezien hebben ze gelijk: een mixer en cd spelers bedien je met knopjes. Toch komt er nog veel meer bij kijken.

Ook als je bijvoorbeeld de sync functie gebruikt. Er wordt vaak gedacht dat dan alles automatisch gebeurd. Echter het enige wat dan automatisch voor je gedaan wordt is beatmatchen.

En beatmatchen is slechts een techniek.

Dus ook al gebruikt iemand de sync functie dan betekent dat nog niet dat diegene een strakke overgang kan maken tussen 2 tracks.

DJ BeatmatchenTechnieken welke je als DJ moet kunnen

De volgende technieken en dingen doe je sowieso als DJ.

Beatmatchen

Het gelijk laten lopen van 2 platen. Qua snelheid en de juiste beat.

Volumes afstemmen

Elke track heeft andere volume. Afhankelijk hoe de producer deze gemaakt heeft. Om een constant volume voor je publiek te hebben moet je als DJ voor je gaat mixen je tracks afstemmen op elkaar. Volgens DJ Cohn is dit één van de belangrijkste taken van een DJ om de sfeer en het niveau gelijk te houden en te beheersen tijdens een set.

Verschillende mix technieken

Als DJ wil je niet een hele set lang dezelfde mix technieken gebruiken. Dat is echt super saai.

Je ziet tegenwoordig veel ‘DJ’s’ dezelfde mix techniek gebruiken. Ik zet express DJ’s tussen aanhalingstekens: eigenlijk zijn dit producers welke door het succes van hun platen populair zijn geworden. Omdat events deze artiesten op hun line-up willen zijn velen ‘gedwongen’ DJ te worden.

Iemand die wel de echte DJ feeling heeft gebruikt verschillende technieken door elkaar. Zo houdt de DJ de set interessant voor het publiek.

Het gaafste is als dj’s echt spelen met de muziek met vocal loops en effecten. James Hype en Laidback Luke zijn hier goed in.

Publiek aanvoelen

Als DJ heb je natuurlijk je eigen stijl. Maar.. je komt niet om je eigen feestje te vieren. Een goede DJ checkt continu het publiek om te zien hoe deze reageert op de muziek. Als de energie wegebt op de dansvloer kan deze daar snel op inspelen.

Constant nieuwe muziek zoeken en downloaden

Een DJ moet continu nieuwe DJ muziek blijven zoeken. Als DJ wil je niet telkens dezelfde muziek draaien. Hier gaat stiekem best veel tijd in zitten.

Dat gebeurt niet on-stage maar hoort er wel bij.