Wat is een Tulp / RCA kabel?

Een RCA kabel (ook wel Tulpkabel’ of Cinchstekker genoemd) is een kabel voor audio & video aansluitingen. Een RCA kabel werkt met 2 kabels voor het doorsturen van signaal. Je herkent de kabels aan het gebruik van kleuren aan de stekkers.

Dit zijn standaard de witte (links) en rode (rechts) stekkerplugs welke aan beide uiteinden van de kabel zitten. Op apparatuur zie je dezelfde aansluitingen met kleur.

RCA (Tulp) naar RCA kabel
Een typische RCA naar RCA kabel. Herkenbaar aan de gekleurde stekkerplugs aan beide uiteinden.

RCA kabels vallen onder de coaxiale kabels en worden dus gebruikt voor het verbinden van audio & videoapparatuur. Bijvoorbeeld je DJ controller en je speakers.

Leuk weetje: RCA is afgeleid van Radio Corporation of America. Dit bedrijf heeft deze kabel uitgevonden en op de markt gebracht.

Verschillende soorten RCA kabels

Net zoals met veel andere soorten kabels zijn er ook voor de RCA kabel diverse varianten op de markt.

Gebruikelijke varianten zijn:

  • RCA – Jack kabel
  • RCA – Mini-Jack kabel
  • RCA – XLR kabel

RCA kabel lengtes

RCA kabels zijn verkrijgbaar vanaf 10CM tot de 25 meter.

Als je zelf nog kabels moet kopen is het handig om vooraf te meten hoeveel je ongeveer nodig hebt. Zo heb je zeker geen te korte kabel en hoef je ook geen meters over te houden.

RCA kabel merken

Tegenwoordig fabriceren allerlei producten RCA kabels. Van budgetkabels tot hele dure varianten welke voor professioneel gebruik zijn zoals clubs en festivals.

Als hobby DJ heb je natuurlijk niet de duurste kabels nodig (tenzij je graag veel geld uitgeeft ;)). Als je graag de juiste kabel voor jouw hobby én binnen jouw budget zoekt kan je best een website als OnlineReviews.be raadplegen waar ze in detail allerhande producten, inclusief kabels, vergelijken en analyseren. Zeker interessant, dus!