Pioneer DDJ-SB3 review: De perfecte controller voor Serato

Sta je op het punt de Pioneer DDJ-SB3 te kopen? Maar wil je zeker weten of deze DJ controller de juiste is?

In deze Pioneer DDJ-SB3 review deel ik mijn persoonlijke ervaringen met deze controller.

Sneak preview: You gonna love it! ????

Pioneer DDJ-SB3 review: De ideale controller voor Serato DJ lite en Pro

De DDJ-SB3 is een geweldige budget DJ controller van hoge kwaliteit. Zelf gebruik ik deze controller nu een jaar en mijn ervaringen zijn alleen maar positief.

De Pioneer DDJ-SB3 in perspectief aanzicht

2-kanaals controller met mogelijkheid tot 4 kanalen

Het is een 2-kanaals controller met de mogelijkheid om beide decks over te schakelen naar 3 en 4. Zo heb je dus een 4-kanaals DJ controller. Zelf vind ik dit wel een fijne functie: Ik hou ervan om met vocals en accapella’s te spelen wanneer ik aan het draaien ben. Deze zet ik dan op deck 3 en 4.

3 effecten per kanaal

Op de SB3 en in Serato zijn de effecten per deck geregeld in plaats van 1 effectenbus waar je het kanaal moet selecteren.

Dit geeft je veel vrijheid om te spelen met meerdere effecten. In Serato DJ kun je allerlei effecten instellen. Er zijn ook verschillende uitbreidingspakketten met effecten.

Ook kun je in Serato twee vooraf ingestelde combinaties van effecten opslaan. Zo kun 6 effecten per kanaal tegelijk gebruiken.

Tip: Zorg dat je in elk geval altijd het ‘echo’ effect ingesteld hebt op 1/2 van de beat. Werkt altijd super fresh 😉

Naast deze effecten heeft de SB3 ook nog per kanaal een filter FX knop met High-Pass en Low-Pass.

8 performance pads voor hot cue’s en meer

Dit maakt het verschil tussen een basic controller en een echte performance controller. De Pioneer DDJ-SB3 heeft 8 performance pads welke voor 8 verschillende functies gebruikt kunnen worden.

Hot cue

Stel 8 hot cue punten in per track. Dit zijn beginpunten in de muziek waar jij ze wilt. Zo kun je sneller je tracks starten en mixen.

FX Fade

Dit is een hulptool van Pioneer. Met de FX Fade manipuleer je de muziek zo dat het mixen eigenlijk altijd goed klinkt. Ideaal voor de beginnende DJ!

Pad Scratch

Dit zijn ingebouwde scratch effecten om je sets een extra tintje te geven. Is in samenwerking met de scratch koning DJ Jazzy Jeff gemaakt. Zelf gebruik ik het ook wel eens al vind ik handmatig scratchen wel leuker 😉

Sampler

Neem stukjes van muziek op, ook wel ‘samplen’ genoemd. Deze kun je gebruiken voor live edits en mashups in je sets.

Beat Jump

Met de beat jump functie kun je snel door muziek heen ‘springen’, per 4 beats. Handig om snel naar een bepaald punt te scrollen of om live te gebruiken als remix.

Roll

Deze optie geeft je het drum roll effect. Gebruik ik zelf af en toe met vocals, dan kan dit effect heel vet uitpakken.

Slicer

De slicer functie is een functie welke ik ook tof vind om te gebruiken. Gebruik deze wel met slip mode!

De slicer breekt 8 beats op in 8 losse stukjes van 1 beat. Elk stukje is aan 1 performance pad verbonden. Zo kun je met deze 8 beats spelen en er een live remix van maken.

Trans Filter

De trans filter kun je het beste als een soort knipper effect beschrijven. Ook dit effect vind ik tof voor vocals en accapella’s. Let wel op met het gebruik en timing: Als je het verkeerd timed of te veel gebruikt wordt het juist een irritant effect. 😉

Sync functie

Ook de sync functie ontbreekt niet op deze controller. Hiermee match je automatisch de BPM en door 2x op de sync knop te drukken lopen 2 tracks ook gelijk op de maat en beat.

Loop functie

Loops.. I ❤️ it!

De loop functie gebruik ik vrijwel continu. Ik speel graag met vocals en dan zijn loopjes perfect. Bijvoorbeeld om een track zonder vocal live te mashuppen of een climax opbouw met de vocal te doen.

Ook gebruik ik de loop functie vaak op 16 of 32 beats bij het inmixen van een andere track. Zo kun je precies de juiste energie gebruiken en vasthouden zonder dat je rekening moet houden met een break of ander deel van de track.

Vinyl & CDJ mode

Je kunt de jogwheels instellen op vinyl en CDJ mode.

Bij vinyl mode is de bovenkant van het jogwheel om te scratchen: Het werkt zoals een vinyl plaat. De ring aan de zijkant is om te pitchbenden en beatmatchen.

Bij CDJ mode is zowel de ring als de bovenkant van de joghweel om te pitchbenden. Dit betekent dat de plaat zachtjes iets sneller naar voren of langzamer achteren geduwd wordt om deze gelijk te krijgen met de andere.

Pioneer DDJ-SB3 van bovenaf

Gemaakt voor Serato DJ lite & Pro

Serato DJ is geweldige software om mee te werken. Zeker de pro versie welke je nodig hebt voor recording en effecten.

Er is geen pro licentie meegeleverd helaas. Je moet deze dus nog los eenmalig kopen of een maandelijks abonnement nemen. Dat is een klein minpuntje.

Tip: Bij Bax-Shop is een Serato DJ kraskaart (licentie op papier) nu met korting slechts €97!

Neem je DJ sets op direct in Serato DJ

Met de ingebouwde recording functie kun je je sets opnemen en daarna direct afspelen of online zetten. Geen gedoe met externe opname apparatuur.

Pioneer DDJ-SB3

€ 258
9

Alleskunnende budget controller

10.0/10

Prijs/Kwaliteit

10.0/10

Geen licentie meegeleverd

7.0/10

Voordelen

  • Perfect voor beginnende DJs
  • Mogelijkheid voor 4 decks
  • Uitgebreide effecten en mogelijkheden

Nadelen

  • Zonder Serato DJ Pro licentie
  • Wijkt af van Pioneer NXS2 design

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.